På Marstal Ældrecenter på Ærø har de knækket koden for, hvordan de hurtigt opsporer uplanlagt vægttab hos deres beboere. Et smart system med grænseværdier i omsorgssystemet Nexus gør medarbejderne opmærksomme på, når en borgers vægt er uden for det normale set i forhold til BMI. Hvis der er nedad- eller opadgående ændringer i forhold til normalvægten, så bliver feltet med vægten markeret med gult i omsorgssystemet, så medarbejderne kan se, at der er noget, som de skal være opmærksomme på.

Ved at holde musemarkøren hen over den gule markering af vægten popper der en gul boks op, hvor der står minimums- og maksimumsvægten hos borgeren. Og der står, hvad medarbejderen skal gøre, når der er en ændring. Det kan for eksempel være, at man skal veje en gang om ugen i en periode eller kontakte diætisten.

Når medarbejderne førhen tastede en vægten ind i systemet, lagde de ikke mærke til, hvad de tidligere vægte var, og de var derfor ikke opmærksomme på eventuelle ændringer i vægten.

Det er ikke kun i forhold til monitorering af borgernes vægt, at systemet er nyttigt. På Marstal Ældrecenter har de i systemet også grænseværdier for væskeindtag og blodtryk. Med systemet for grænseværdier opsporer de udover vægtændringer også hurtigere sygdom.

For yderligere information kontakt
Projektleder: Malene Brodersen Jessen
E-mail: mbj@aeroekommune.dk