DR har sammen med nyhedsmagasinet og den uafhængige tænketank Mandag Morgen sat fokus på patientsikkerhed i det danske sundhedsvæsen herunder sikkerheden i kommunerne.

Dækningen tegner et billede af et kommunalt sundheds- og plejepersonale, som har travlt, hvilket går ud over borgernes sikkerhed. For eksempel dokumenterer en undersøgelse lavet af Dansk Sygeplejeråd blandt 400 kommunale sygeplejersker, at hver fjerde har lavet en såkaldt utilsigtet hændelse indenfor det seneste år.

Et stort behov for I sikre hænder
Ifølge direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja, viser det, at der mere end noget andet er behov for I sikre hænder. Mens formand for KL's sundhedsudvalg, Anny Winther, mener, at der skal flere specialiserede sygeplejersker ud i kommunerne for at styrke patientsikkerheden.

- Vi får flere og flere komplekse opgaver, fordi patienterne bliver hurtigt udskrevet fra sygehusene. Man er færdigbehandlet, men man er ikke rask. Derfor kræver det, at vi hele tiden tænker på at få højnet vores kompetenceniveau i kommunerne, når det gælder sundhedsområdet, siger Anny Winther til DR Nyheder.

Patientsikkert Sygehus som løsningsmodel
I sikre hænder bygger på metoder, viden og erfaringer fra projekt Patientsikkert Sygehus, som foregår på fem sygehuse. Projektet, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Trygfonden og Danske Regioner står bag, slutter med udgangen af 2013 og kan fejre gode resultater. På den baggrund bliver Patientsikkert Sygehus fremhævet som løsningsmodel for det fremtidige arbejde med patientsikkerhed i det danske sundhedsvæsen.

- Forsøgene på de fem sygehuse viser altså, at bedre rutiner og arbejdsgange på blot tre områder kan forebygge flere hundrede dødsfald om året, skriver Mandag Morgen i sin rapport med titlen 'Danskernes farligste rejse'.

Dækningen begyndte med et indslag i 21 Søndag og en rapport fra Mandag Morgen den 27. oktober. Desuden bragte Politiken artikler om emnet.