Arbejdet med at forebygge tryksår viser resultater. Nu har 10 ud af de 13 enheder haft 100 dage uden tryksår. En af nøglerne til projektets gode resultater er, at det personale, som står for den daglige pleje og behandling, selv skaber ideerne til mere enkle og systematiske arbejdsgange, der skåner de ældre for tryksår.

For eksempel har nogle plejecentre sat tryksårsklistermærker på dørskiltene hos de borgere, der er i risiko. Et andet sted husker en P-skive medarbejderne på, hvornår de skal vende de ældre mennesker, som ligger meget i sengen. Mens daglige statusmøder forebygger tryksår hos borgerne andre steder.

På grund af I sikre hænder er personalet, de ældre og deres pårørende i stigende grad begyndt at samarbejde om at forebygge tryksår. Kost og møbler bliver tilpasset den enkelte, så vedkommende eksempelvis får den specialpude, der passer til lænestolen. Og personalet fortæller borgerne, hvor vigtigt det er, at de vender sig sengen.

Skovcentret fejrer 100 dage uden tryksår
Et af de steder, der lige har opnået 100 dage uden tryksår, er Skovcentret i Lolland Kommune. Her var der flag, flotte lagkager, levende musik og taler, da beboere og personale markerede den store milepæl d. 3. juni.

Når teamet på Skovcentret ser tilbage på alle de ændringer, de har foretaget i deres arbejdsgange, virker det umiddelbart indlysende. Men medarbejderne har erfaret, at det er svært for alvor at implementere nye tankegange.

- For eksempel var det en simpel ændring, da vi placerede en pumpe ved vores forebyggende tryksårsmadras. Udfordringen var imidlertid at få alle 43 kollegaer til at tænke i den samme arbejdsgang, for nye vaner kræver både hårdt arbejde og tid. Heldigvis er der rigtig god opbakning fra alle, så det skal nok lykkes, fortæller teamleder på Skovcentret, Birgitte Jensen.

Alle tre enheder i Lolland Kommune, som udover Skovcentret tæller Margretecentret og hjemmeplejen/hjemmesygeplejen Vest, har rundet 100 dage uden tryksår.

ENHEDER MED 100 DAGE UDEN TRYKSÅR

Frederiksberg Kommune:
- Flintholm Plejeboliger

Lolland Kommune:
- Margretecentret
- Skovcentret
- Hjemmeplejen/hjemmesygeplejen Vest

Sønderborg Kommune:
- Tangshave Plejecenter
- Hjemmeplejen og hjemmesygeplejen Fjord

Thisted Kommune:
- Hjemmeplejen Syd
- Dragsbæk Ældrecenter

Viborg Kommune:
- Plejecenter Skovvænget
- Hjemmeplejen Bjerringbro