En beboer får forkert medicin, mens en anden beboer glemmer at tage sine piller. Ifølge Årsberetning 2013 fra Dansk Patientsikkerheds Database udgør medicin 67 procent af de over 104.000 rapporterede hændelser i kommunerne.

Men på botilbuddet Albo i Viborg Kommune har personalet vist, at fejlene kan undgås. I 300 dage har de ikke haft en medicinfejl, der kræver lægekontakt.

- Før havde vi medicinlister overalt i køkkenet. Nu har vi fået samlet dem i en mappe, hvor alt vedrørende medicinhåndtering står i, fortæller Susanne Andreasen, afdelingsleder på Albo, til TV2 Midt Vest.

Medicinfejl kan have alvorlige konsekvenser
Botilbuddet er med i projekt I sikre hænder, som skal styrke patientsikkerheden i ældreplejen og på botilbud. Frederiksberg, Lolland, Sønderborg, Viborg og Thisted Kommuner deltager i I sikre hænder, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og KL står bag.

- De konsekvenser fejlmedicinering kan have er fra ubetydelige til betydelige. Det vil eksempelvis sige overdoseringer, som gør, at beboerne bliver dårlige, svækkede og indlagt. Og i værste fald kan det også betyde dødsfald, men det er meget sjældent, siger Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, til TV2 Midt Vest.