Foden er i risiko for tryksår, fordi den ofte er udsat for langvarigt tryk blandt andet på grund af sko. Men foden bliver ofte overset. Derfor markerede personalet i Viborg Kommune, som deltager i projekt I sikre hænder, Fodens Dag den 17. september 2015.

Hjemmeplejen i Bjerringbro tilbød fodtjek til de omkring 150 borgere, der modtager hjælp til personlig pleje. Social- og sundhedsassistent Mette Kruse Andersen var en af dem, som var ude og lave ekstraordinært fodtjek:

- En god fodsundhed kan være helt afgørende for, hvor god en livskvalitet ældre mennesker får. I allerværste fald kan en dårlig fodsundhed resultere i tryksår, der siden går koldbrand i. Mere almindeligt ser vi, at dårlige fødder, der smerter bogeren, fører til mere og mere immobilitet. Og det er også noget, der ret hurtigt kan føre til alvorlig svækkelse.

I forbindelse med fodtjekkene afprøvede de sundhedsprofessionelle et skema, hvor de beskrev de erfaringer, de gjorde.

Fokus på samarbejde med pårørende
På plejecentret Skovvænget satte de fokus på den udfordring, at borgeren og de pårørende ikke får købt de optimale sko til borgeren. Det kan resultere i tryksår.

- Det kan være svært for ældre beboere på eksempelvis plejecentre selv at være med ude og købe nye sko. Derfor er det ofte de pårørende der står for denne opgave. Samtidig er det ikke alle ældre, der selv kan mærke, hvordan skoen sidder på foden, fortæller I sikre hænder-projektleder i Viborg Kommune, Mary-Ann Christiansen:

- På den baggrund satte personalet på Skovvænget fokus på samarbejdet med pårørende omkring fodtøj. Budskabet var og er: Tag os med på råd, så vi sammen kan finde den bedste sko – og lad os sammen undgå tryk.

Både hjemmeplejen i Bjerringbro og plejecentret Skovvænget har haft over 300 dage uden tryksår.