Hver fredag ruller fodbolden på Flintholm Plejeboliger på Frederiksberg, som deltager i projekt I sikre hænder. I festsalen sparker beboere og personale til måls – og det er ikke kun for sjov.

- Med stole-fodbolden prøver vi at forebygge fald på en ny måde i forlængelse af projekt I sikre hænders faldindsats. Fodbolden styrker benene og forbedrer balancen hos beboerne, forklarer social- og sundhedsassistent Christina Hansen, som står for fredagsfodbolden.

Beboere på plejehjem er i stor risiko for at falde og få brud på eksempelvis hoften, hvilket i værste fald kan betyde invaliditet. Ifølge rapporteringssystemet udgjorde patientuheld en fjerdedel af fejl og skader i kommunerne i 2013. Størstedelen af de uheld var fald.

Fredagsfodbold er en succes
Målet for I sikre hænders faldindsats er at reducere antallet af fald med 50 procent. På Flintholm Plejeboliger er fredagsfodbold blevet et af redskaberne til at nå det mål.

- Selvom vi endnu ikke kan måle på resultaterne, er det ikke for tidligt at kalde stole-fodbolden for en succes – alene på baggrund af det fællesskab og engagement, som stråler ud af festsalen, når bolden skydes i mål, siger Christina Hansen og fortsætter:

- Mange af beboerne har minder fra deres yngre dage, som helt naturligt vækkes, når verdens bedste legetøj igen ligger på gulvet foran dem. Og pludselig er det ikke så svært at motivere beboerne til at træne.