Af Bjarke Lund Larsen, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Sidste år var der stor rift om pladserne, da Sønderborg Kommune holdt åbent hus i forbindelse med Primærsektorkonferencen, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag. I år gentages succesen.

Her vil personale i Sønderborg Kommune vise deres forbedringsarbejde i ældreplejen i forbindelse med I sikre hænder. Kommunen har vist, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår og medicinfejl, reducere fald og forbedre tandsundheden i forbindelse med I sikre hænder. Samtidig har man øget arbejdsglæden og løftet fagligheden blandt personalet.

Sammen med de fire andre pilotkommuner i I sikre hænder har Sønderborg nytænkt arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed i ældreplejen og skabt markante resultater til gavn for borgernes sikkerhed og livskvalitet. De har sat nye standarder og vist vejen for fremtidens arbejde med kvalitet og patientsikkerhed i kommunerne.

Projektleder Tina Lynge fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Sønderborg Kommune modtog i 2015 Dagens Medicins prestigefulde kvalitetspris Den Gyldne Skalpel som den første i den kommunale sektor for sit forbedringsarbejde i I sikre hænder.

Forbedringsarbejde i praksis
På studieturen til Sønderborg viser medarbejdere på plejecentre og hjemmepleje/sygepleje, hvordan de har arbejdet systematisk med forbedringsmetoder som PDSA’er og tidstro data, der er internationalt anerkendte metoder til udvikling af kvalitet patientsikkerhed i sundhedsvæsenet. Derudover viser personalet, hvordan daglige tavlemøder styrker tværfagligheden og patientsikkerheden. 

Konferencen er for sundhedspersonale, kvalitetsmedarbejdere og ledere, der arbejder med og/eller har interesse i arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed i og omkring kommunerne. Den første dag er en kombination af plenum- og parallelsessioner, mens andendagen består af daglange workshops. Turen til Sønderborg er på konferencens andendag, og på den første dag er der en session om I sikre hænder.

Derudover sætter Primærsektorkonferencen fokus på, hvordan man skaber en sund og moden fejlkultur, og hvordan patientsikkerheden sikres på tværs af sektorer. Det koster 3600 DKK for at deltage i begge dage og 2350 DKK for én dag. Konferencen foregår på Comwell Kolding.

DET FÅR DU MED HJEM FRA KONFERENCEN

- Kompetencer i forbedringsmetoder – bl.a. tidstro data og PDSA’er

- Redskaber til at skabe en lærende organisation, som taler åbent om fejl

- Nyeste viden om patientsikkerhed på tværs af sektorer

- Indsigt i hvordan medarbejdere implementerer forbedringer i praksis, som reducerer medicinfejl, tryksår og fald

- Publikationer om forbedringsarbejde i sundhedsvæsenet

Oplev forbedringsarbejdet i Sønderborg

Hvad fik du ud af Primærsektorkonferencen?