750. Så mange dage er der gået, siden hjemmeplejen i Sønderborg har haft tryksår. Tryksår blev ellers tidligere anset for at være en uundgåelig hændelse i ældreplejen, men med I sikre hænder er det fortid.

En af dem, som har været med til at udrydde tryksår, er Randi Feddersen. Hun har arbejdet som social- og sundhedsassistent i Sønderborg Kommune i otte år og har været med i projektet I sikre hænder siden begyndelsen i 2013.

- Det er hjælperne og assistenterne, der er ude hos borgerne hver dag, og det er afgørende, at vi kan se meningen med de nye metoder. Vi går ikke længere på arbejde og hjem igen. Vi går på arbejde og yder en indsats, som vi er stolte af. Det giver så meget arbejdsglæde, siger Randi Feddersen til Magasinet Danske Kommuner.

Et lusket tryksår på hælen
Men en dag blev 750 til 0. Randi Feddersen opdagede et lille lusket tryksår på 82-årige Viggo Marcussens hæl.

- Det var drøn ærgerligt, men så tæller vi bare op fra nul igen. Vi skal jo lære af vores fejl, og Viggos sår havde skjult sig som hård hud på hælen. Noget som typisk kan ske, når man lider af diabetes 2. Nu passer vi ekstra godt på. Vi smører såret og holder det tørt, forklarer Randi Feddersen til Magasinet Danske Kommuner.

Viggo Marcussen lider af både diabetes og Parkinson. Gennem 54 år har han boet sammen med sin kone Margrethe Marcussen på en gård uden for Sønderborg, og sammen med hjemmeplejen forhindrer Margrethe, at der kommer flere tryksår. Hun har blandt andet syet betræk til de tryksaflastende puder, som Viggo bruger under fødderne. 

- De er lavet af plastik og har ikke noget betræk. Det er ikke godt med plastik direkte mod huden, og derfor har jeg syet betræk af noget gammelt sengetøj, fortæller Margrethe Marcussen til Magasinet Danske Kommuner.

>>> Læs hele artiklen i Danske Kommuner om forbedringsarbejdet i Sønderborg Kommune

Besøg Sønderborg

Sønderborg er en af i alt 18 kommuner, som deltager i I sikre hænder. Kommunen har været med i projektet siden begyndelsen i 2013.

>>> Læs mere om Sønderborgs forbedringsarbejde

I sikre hænder løfter fagligheden i ældreplejen

Sådan forebygger I sikre hænder tryksår