Den 10.-11. oktober samles personale og ledelser fra de 13 kommuner, som blev en del af I sikre hænder i 2016, til det andet læringsseminar for at udveksle erfaringer om forbedringsarbejdet og få ny viden.

På seminaret kommer to af verdens fremmeste eksperter på patientsikkerhedsområdet: Jason Leitch, leder af patientsikkerhed og kvalitetsforbedring i Skotland og Frank Federico fra den amerikanske organisation Institute for Healthcare Improvement. 

- Jason Leitch og Frank Federico er to enorme kapaciteter, som har indgående viden om kvalitet og patientsikkerhed. De har stået i spidsen for forbedringsarbejde over hele verden, som har skabt markante resultater, siger projektleder på I sikre hænder, Tina Lynge fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Unikt forbedringsarbejde i kommunerne
Det er tredje gang, Jason Leitch besøger et læringsseminar i I sikre hænder, hvor hans rolle blandt andet er at rådgive lederne i de 13 kommuner. Her trækker han på sine mange års erfaring som leder af det skotske program for patientsikkerhed.

Programmet begyndte i 2007 på samtlige hospitaler i landet og har siden spredt sig til andre dele af det skotske sundhedsvæsen. Ifølge det skotske sundhedsministerium er dødeligheden for indlagte patienter siden indførelsen af patientsikkerhedsprogrammet faldet med 12,5 procent og de to værste typer af infektioner er reduceret med 80 procent.

>>> Læs mere om det skotske patientsikkerhedsprogram


På trods af de skotske resultater tøver Jason Leitch ikke med at kalde indsatsen i I sikre hænder for enestående i verden. På et af I sikre hænders læringsseminarer sagde han til kommunerne:

- Hele verden kigger på det arbejde, som I er i gang med. Danmark er faktisk foran Skotland på det her område, selvom vi har arbejdet systematisk med patientsikkerhed i sundhedsvæsenet i længere tid. Så vidt jeg ved, er ’I sikre hænder’ unikt i verden, fordi det tackler sikkerhed i en plejecenter – og hjemmeplejekontekst.

Udover det skotske patientsikkerhedsprogram har Jason Leitch været med til at udforme strategien og 2020-visionerne for Skotlands sundhedsvæsen. 

Erfaring fra hele verden
Frank Federico har ikke tidligere gæstet et læringsseminar i I sikre hænder, men han har kendskab til arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed i Danmark gennem sit engagement i projektet Patientsikkert Sygehus. Det foregik på fem sygehuse i perioden 2010-2013, og i løbet af projektet rådgav Frank Federico ledelser og sundhedspersonale om forbedringsarbejde.

Frank Federico fra den amerikanske organisation Institute for Healthcare Improvement har undervist i forbedringsarbejde fra Danmark til Dubai.


Udover Danmark har han undervist i forbedringsarbejde over hele verden: Portugal over Dubai til Singapore. Med det afsæt vil Frank Federico fortælle om, hvordan Institute for Healthcare Improvements ramme for sikker, pålidelig og effektivt pleje og behandling kan anvendes til det videre forbedringsarbejde i kommunerne. 

>>> Læs interview med Frank Federico

 

PROGRAM FOR LÆRINGSSEMINAR 2

Den 10.-11. oktober foregår det andet læringsseminar for de 13 kommuner, der blev en del af I sikre hænder i 2016.

>>> Hent programmet for læringsseminaret

International ekspert roser det danske forbedringsarbejde i kommunerne

Sådan fastholder man momentum i forbedringsarbejdet