Foden er et af de steder på kroppen, hvor der er størst risiko for at udvikle tryksår. Derfor deltog kommunerne i I sikre hænder igen i år i Fodens Dag for at sætte fokus på fødderne og forebyggelse af tryksår.

Her kan du se billeder fra dagen og læse om nogle af de mange aktiviteter, der fandt sted i kommunerne den 20. september.

Klik på billederne for at se dem i større udgave og bladre imellem dem.

Fodmodel fra Brøndby

På Ældrecentret Gildhøjhjemmet i Brøndby Kommune havde alle afdelinger inklusive rehabilitering opsat det fremsendte materiale, som bestod af plakater, flyers med gode råd om fodtøj og klistermærker.  

En kvindelig borger på over 90 år har lagt fødder til billedet, og afdelingen har lovet, at det skal fejres, hvis billedet kommer på hjemmesiden - I ønskes hermed en god fejring.
(Det forlyder i øvrigt, at fodmodellen syntes, det var et dejligt fodbad.)

Sansebane i Aabenraa

Hos Aabenraa Kommunes Special- og Rehabiliteringscenter i Rødekro kunne borgerne begive sig ud i en sansebane med forskelligt underlag. Herefter kunne de prøve at trampe i vindruer, og til sidst blev de forkælet med fodbad og creme, imens de kunne nyde et glas koldt saftevand.

Det var en vellykket dag for både borgere og personale.

Kompetenceudvikling og dataindsamling på Frederiksberg

I Frederiksberg Kommunes hjemmepleje blev eleverne introduceret til Fodens Dag to uger forinden, og de fik til opgave at søge viden om fødder, tryksår og særligt udsatte områder og lave plancher, der kunne pynte gangene.

Fra den 17.-20. september tjekkede medarbejderne så mange af deres borgeres fødder som muligt ud fra en særlig fodtjekliste, som de selv havde lavet. På selve Fodens Dag blev det område, der havde tjekket flest fødder, overrasket med kage til deres frokost.

Fodtjeklisten blev i alt brugt på 299 borgere, og heraf var der kun én, der ikke ønskede at få tjekket sine fødder. Ved 35 af borgerne blev der i forbindelse med Fodens Dag og fodtjeklisten observeret rødme eller tryk. Desuden vil flere af de undersøgte borgere nu begynde at gå mere regelmæssigt til fodterapeut.

Hos Flintholm Plejeboliger i Frederiksberg Kommune greb de Fodens Dag lidt alternativt an. De brugte den nemlig på kompetenceudvikling og prioriterede personalets fødder ud fra devisen om, at hvis personalet har det godt, vil beboerne blive passet endnu bedre.

- Det har givet anledning til nogle virkelig gode snakke om både fødder (med fokus på diabetes og vores alkoholstorforbrugere) og meget andet, siger afdelingssygeplejerske Ditte Marie Hammer.

Fodterapeut og kage i Silkeborg

På Marienlund Plejecenters 2. sal i Silkeborg Kommune blev Fodens Dag fejret med besøg af en fodterapeut. Hun medbragte fodbadesalt og fodcreme og instruerede i fodpleje og opmærksomhedspunkter og instruerede i øvelser til fodgymnastik.

Borgerne kunne også vælge at få neglelak på både hænder og fødder, og der blev serveret baileys under fodbadene. Til eftermiddagskaffen havde køkkenet bagt banankage skåret ud som fødder.

Det var en superhyggelig dag, og de forventer at gentage succesen igen næste år. Fodterapeuten Ulla er klar.

Hos Midlertidig Plads Fuglemosen havde personalet også arrangeret fodpleje og drinks.

Lakridsfest og undervisning i Kerteminde

I Kerteminde Kommunes forbedringsteams havde de også flere forskellige aktiviteter. Ved morgenmøderne blev alle medarbejdere orienteret om dagens arrangementer, og på besøg ved borgerne havde de selv en dialog med borgeren om, hvordan man kan passe på sine fødder.

Der blev også pyntet med sko, ligesom der var skåle med fødder, sko og snørebånd af lakrids.

Endelig var der en times præsentation fra en fodterapeut, der fortalte om foden, og hvad man skal være opmærksom på - også i forhold til medarbejdernes egne fødder og i forhold til nogle bestemte diagnoser.

Wellness til fødderne i Thisted

På flere af Thisted Kommunes ældrecentre var der også godt gang i aktiviteterne.

På Kløvermarken gav beskæftigelsesvejlederen fodbad til beboerne, efterså deres fødderne og gav fodmassage. Desuden delte hun pjecer ud til de pensionister, der var til torsdagsklub på centret.

Åbakken havde fået doneret fodbadesalt, creme m.m. fra fodterapeuten, og det bliver nu brugt til at give fødderne lidt ekstra opmærksomhed ved lejlighed.

Ergoterapeuten på Vibedal havde aftalt med en fodterapeut, at hun kom med forskellige effekter, så der blev lavet en udstilling i forhallen. Ligeledes donerede hun fodcreme til den planlagte seance med fodbad, massage og cremer på centrets torv om formiddagen.

På Solhjem blev Fodens Dag markeret hygge og samvær med beboerne. Køkkenet havde lavet et par fade med lækker frugt og chokolade, som faldt i god jord. Fodterapeuten var også på Solhjem denne dag, så der blev hygget lidt ekstra meget om fødderne.

På både Dragsbækcentret og Solgården var der wellness med fodbad, fodmassage og lidt godt til ganen. Beboerne på Solgården gav udtryk for, at det var rigtig dejligt, så aktivitetsmedarbejderen overvejer at tilbyde en ”foddag” i ny og næ fremover.