Af Annelene Højvang Larsen, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Foden er et af de steder på kroppen, hvor der er størst risiko for, at der opstår tryksår. Det er derfor en måde at skabe opmærksomhed om et område, der ofte er overset.

Samtidig er opmærksomheden på foden en naturlig del af det arbejde, der allerede foregår i de kommuner, hvor de arbejder med at forebygge tryksår.

Flere materialer end nogensinde før

I 2017 var første gang, at de nye kommuner i I sikre hænder var med til at markere Fodens Dag.

I år deltager i alt 13 af I sikre hænders 18 kommuner i Fodens Dag, og i år er flere materialer end nogensinde før sendt ud til kommunernes enheder. Heriblandt er mere end 3.700 flyers med gode råd til at vælge fodtøj.

Det følgende er eksempler på, hvilke aktiviteter der bl.a. vil foregå for at sætte fokus på foden.

Flyer og smoothies efter træning

I Frederiksberg Kommune vil de udlevere flyeren i forbindelse med morgenplejen eller træning, så plejepersonalet eller fysioterapeuten kan få en samtale med borgeren omkring korrekt fodtøj og risikoen for tryk.

I kommunen vil de også have tiltag såsom jordbærsmoothies efter træning, tilbud om fodbad, ligesom terapeuterne vil have fokus på øvelser knyttet til foden.

Fodformet lakrids og snørebånd

I Kerteminde Kommune vil medarbejderne spørge borgerne ”Hvad er vigtigt for dig?” i forhold til deres fødder.

En lokal fodterapeut vil fortælle medarbejderne om, hvad de skal være opmærksomme på generelt ved foden, og der bliver serveret ”fodballer” (flade boller), fodformet lakrids og snørebånd.

Sansebane for fødderne

Hos Aabenraa Kommunes Special- og Rehabiliteringscenter tilbyder de borgerne fodbad med salt og efterfølgende fodcreme. Derudover laver de en sansebane med forskelligt underlag som sand, mos og kartoffelmel, som borgerne kan bevæge sig ud i.

Hjemmeplejen vil også have særligt fokus på fødderne, når de er ude hos borgerne, og der bliver afholdt en kort workshop for de ansatte under titlen ”Vil du vide, hvor skoen trykker?”, som indeholder øvelser på egen krop og fodtøj.

Undervisning og fodbad

I Thisted Kommune er der ligeledes planlagt forskellige aktiviteter på centrene. Et sted kan beboerne fx prøve forskellige sko, ligesom personalet vil blive undervist i opmærksomhedspunkter ved fodpleje.

Beboerne vil blive tilbudt fodbad et sted, mens der et andet sted opstilles stand i plejeboligernes fællesareal med flyers og kage med fodaftryk.

Der er også trykt et indlæg i beboeravisen om foden, risici og god pleje.

>>> Læs mere om tryksårsindsatsen i I sikre hænder

OM FODENS DAG

Det er de statsautoriserede fodterapeuter, der står bag Fodens Dag. Udover arrangementerne i kommunerne i I sikre hænder sker der en masse andre ting over hele landet den 20. september.

>>> Se arrangementerne på altomfoden.dk

10 råd til fodtøj, som forebygger tryksår

1. Stabil hælkappe
2. Svangstøtte
3. Tå-ret sko med plads til tæerne
4. Stabil sål
5. Gode indspændingsmuligheder
6. Stretchsko til knyster og hammertæer
7. Ingen indvendige syninger ved diabetes
8. Udtagelige indlægssåler
9. Travesko til lettere afvikling af gang
10. Kørestolsbrugere skal også have godt fodtøj