Af Annelene Højvang Larsen, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Hvordan kan uplanlagt vægttab og ernæring blandt ældre borgere begrænses?

Det har kommunerne Frederiksberg, Greve og Sønderborg nu et lille år til at afprøve og udvikle metoder til.

De mødtes til første læringsseminar den 20. august 2019, og når de mødes igen i juni 2020 er målet, at de har gjort sig gode erfaringer og udviklet tiltag, som de kan dele med andre kommuner.

Fokus på systematik og procedurer

Kommunens ansatte skal i løbet af projektet både arbejde med at forbedre eksisterende ernæringsindsatser samt udvikle nye. Og i løbet af læringsseminaret var der afsat god tid til at komme godt i gang med at planlægge indsatser og udvikle driverdiagrammer.

>>> Få fem tip til driverdiagrammet på patientsikkerhed.dk

Hos Greve Kommune var der stort gåpåmod at spore blandt de forskellige teams, der allerede ugen forinden havde været samlet til en workshop i kommunen for at tage forskud på arbejdet.

- Presset er stort, for om et år skal vi kunne dele med andre kommuner, hvordan vi har fået til det til at virke. Så vi skal nå så langt, at når vi tager hjem i dag, så er vi allerede i gang, sagde projektleder i Greve Kommune Martin E. Bommersholdt forud for gruppearbejde i kommunen.

Han påpegede samtidig, at teamene skal tage udgangspunkt i, hvad de allerede gør, men at han kan se, at systematikken mangler lidt, når der trækkes data i Nexus.

- Vi har faktisk nogle ret gode procedurer, men nogle gange ligger de bare i mapper. Så vi skal have fokus på systematikken og måske få fulgt op på de procedurer, supplerede Tommy Lorenzen, der er sundhedsfaglig konsulent i kommunen.

Stor idérigdom

Systematik og data var i det hele taget i fokus hos alle tre kommuner, hvor der lød mange gode idéer til afprøvninger og faglige diskussioner ved bordene:

- En ny afprøvning kan være at veje alle borgere, der har været indlagt i mere end 24 timer, når de kommer tilbage. Og så skal vi have en kolonne i risikotavlen, så det bliver synligt.

- I hjemmeplejen kan vi også godt se på serveringen. Kan vi fx lave en lille anretning i stedet for at varme alt på tallerkenen?

- Vi skal måske også se på, hvilke borgere det er, der flytter ind nu. Vil de stadig have øllebrød, eller er de mere til brunch?

- Vi mangler dufte, fordi vi ikke har ovne på afdelingen. Og kan vi skabe hygge på værelserne, hvis borgere hellere vil spise der selv?

- Vi skal også se på kommunikationen mellem dag- og aftenvagter. Der er fx en herre, der ikke spiser så meget om aftenen. Det er vigtigt, at dagvagterne ved det.

Erfaring til deling med andre kommuner

Efter læringsseminaret er de ansatte fra kommunerne nu klar til at gå i gang med at afprøve de mange idéer og indsamle data, så de kan se, om deres tiltag har den ønskede effekt i forhold til indsatserne i deres driverdiagrammer – og det overordnede mål om at begrænse uplanlagt vægttab og underernæring hos ældre.

Kommunerne i projektet samles først alle igen ved projektets afslutning, da de i stedet for fælles læringsseminarer vil få besøg af konsulenter fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed til lokale læringstræf i kommunerne.

Der er samtidig udviklet et nyt nyhedsbrev fra I sikre hænder, der udkommer hver uge med idéer og tiltag fra kommunerne i projektet, så de kan lade sig inspirere af hinanden.

Ved projektets afslutning skal erfaringer og tiltag fra kommunerne deles med alle kommuner via I sikre hænders hjemmeside og Sundhedsstyrelsens kommende fælles vidensbank for ernæringstiltag, som er under udvikling.

>>> Læs mere om ernæringsindsatsen

Nyhedsbrev om ernæring

Få forbedringsidéer om ernæring fra projektets kommuner direkte i din indbakke hver uge.

>>> Tilmeld dig her

Tweet fra Mads Biering la Cour, enhedschef i Sundhedsstyrelsen: