Af Annelene Højvang Larsen, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Den 21. maj afholdes femte og sidste læringsseminar for de 13 ”nye” kommuner, der udgør anden runde af I sikre hænder.

I alt har 18 kommuner nu forbedret patientsikkerheden gennem programmet og været med til at skabe en erkendelse af, at skader, fejl og mangler i pleje og behandling ikke behøver at ske, så længe man har de rette redskaber, metoder og data.

Det sidste læringsseminar står i fejringens tegn, men kommunerne skal selvfølgelig også have inspiration med på vejen til det videre arbejde. Og den er fløjet ind fra USA.

Inspiration fra et af de mest patientsikre hospitaler i verden

På læringsseminaret vil Stephen E. Muething fra Cincinnati Children’s Hospital Medical Center fortælle om, hvordan de på børnehospitalet i USA har omsat principper fra Toyota til sundhedsvæsenet og dermed skabt et af de mest patientsikre hospitaler i verden.

”The Toyota Way” handler bl.a. om at skabe løbende forbedringer, og deltagerne på læringsseminaret kan se frem til at høre om, hvordan principperne fra Toyota kan være med til at sikre, at den rette borger får den rette pleje og behandling til rette tid hver gang – på den mest effektive måde.

- Det, som Cincinnati har gjort, er, at selvom de er rigtig gode, så har de den tilgang, at ”vi kan hele tiden lære og forbedre os”. Til det har de været inspireret af ”The Toyota Way”. De har ændret kulturen til, at det er måden, de arbejder på, hvor de hele tiden undersøger, hvordan de kan blive bedre, siger chefkonsulent og projektleder for I sikre hænder Tina Lynge.

Patientsikkerhed i alle led af organisationen

Begejstringen over at få en kapacitet som Stephen E. Muething med på I sikre hænders læringsseminar er svær at skjule for Tina Lynge:

- I forbedringsverdenen har det i mange år været kendt, at Cincinnati Children’s Hospital er et af de sikreste børnehospitaler i verden. De har implementeret kvalitet og patientsikkerhed i alle led af deres organisation. Det er ledelsedrevet og udlevet fra toppen og hele vejen ud.

I 2018 fik Tina Lynge selv lejlighed til at besøge børnehospitalet i USA:

- Det var en stor oplevelse at se, høre og føle, hvordan de arbejder med kvalitet og patientsikkerhed. Du fornemmer tydeligt den kultur, der er på hospitalet om hele tiden at ville lære og forbedre sig. De arbejder proaktivt ved hele tiden at se ud gennem forruden, hvor vi andre arbejder mere med at se i bakspejlet og arbejde ud fra det, siger Tina Lynge.

Læringsnetværk mulig metode til opskalering

Cincinnati Children’s Hospital er en del af læringsnetværket SPS Network (Solutions for Patient Safety Network). Netværket omfatter mere end 100 børnehospitaler i USA og Canada, og de, som arbejder med den samme kliniske intervention, kan her lære af hinanden og dele viden og erfaringer.

- Jeg har været meget interesseret i at lære mere om deres læringsnetværk, for det kan godt danne inspiration til opskalering af I sikre hænder. Man kunne fx forestille sig et læringsnetværk for tryksårsforebyggelse eller forebyggelse af medicinfejl, siger Tina Lynge.

Hun er ikke i tvivl om, at projektdeltagerne kommer til at hente inspiration fra Stephen E. Muethings oplæg.

- Stephen er en fantastisk inspirerende person, som ved så meget om udvikling af læringsnetværk og udvikling af en organisation. Jeg er virkelig glad for at kunne præsentere deltagerne fra I sikre hænder for ham, siger Tina Lynge.

>>> Se biografi for Stephen E. Muething