Af Annelene Højvang Larsen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Den 8. september blev det sidste læringstræf i Ernæringsprojektet for Sønderborg Kommune afholdt.

Alsik Hotel dannede rammen, hvor der var placeret håndsprit til alle på bordene og indført ensretning, ligesom deltagerne var inddelt i små ”familier”, som de blev sammen med hele dagen.

- Vi er glade for, at vi endelig kan mødes alle sammen. Corona har ikke stoppet alt, vi har arbejdet videre ud fra de forudsætninger, vi har haft, lød det fra projektlederne Gitte Haase Jørgensen og Tina Hallund til de fremmødte deltagere, der var placeret med god afstand mellem bordene.

I sikre hænder er noget, vi gør

Fra plejecenterchef og projektejer Joan Slaikjer var der ros til deltagerne for de resultater, de havde opnået på trods af coronakrisen:

- Det er ikke småting, når man arbejder med kvalitet, og det bliver man rigtig stolt af. Vi gør vores bedste for, at vores borgere skal have det godt.

Hun fremhævede desuden, at siden Sønderborg Kommune først kom med i forbedringsprogrammet i 2013, er I sikre hænder nu en integreret del af kommunens måde at arbejde på. Det er en del af den grundlæggende pleje, og metoderne fra programmet bidrager med opkvalificering og systematik i arbejdet.

- I sikre hænder er ikke noget projekt, det er bare noget, vi gør. Det er en del af den måde, vi giver pleje til vores borgere, sagde Joan Slaikjer.

Gode eksempler og samarbejde på tværs

På dagen var der udover forbedringsteams inviteret gæster fra visitationsafdeling og rehabilitering. Det var både for at fortælle dem om, hvad der er arbejdet med inden for ernæring, men også for at styrke samarbejdet på tværs. Borgerne har fx ofte tabt sig, når de kommer fra hospitalet, og derfor skal der være et samarbejde med rehabilitering, sagde projektlederne.

- Vi skal tænke pleje og kost ind, allerede inden borgerne kommer til os, lød det fra Gitte Haase Jørgensen.

Der var også sat tid af til, at nogle af de gode eksempler fra kommunen kunne deles med resten af deltagerne.

Et af dem var fra Tangshave Plejecenter, hvor der er udviklet en vejledning for korrekt vejning, da de kunne se, at de tidligere havde gjort det meget forskelligt, og det kunne fx give udsving på vægten, hvis den stod på gulvtæppe.

De kunne dog også se, at selvom vejledningen måske blev læst, så blev den ikke altid fulgt. De måtte derfor udvikle og afprøve en smartere skabelon, og den endelige version hænger nu i skabet hos alle borgere – også der, hvor der ikke vejes, forklarede kvalitetssygeplejerske Linda Lomholdt.

- Vi har mange stabile borgere. Og der, hvor der er ændringer, er vi blevet rigtig gode til at melde ind, så vi hurtigt får en handleplan, fortalte sygeplejerske Katja D. Engel.

Dialog med borgerne

Social- og sundhedsassistent Mille Korsgaard Ziethen kunne fortælle om, hvordan de i Hjemmeplejen Fjord havde sørget for, at assistenter fik basiskompetencer inden for ernæringsscreening.

- Det er en fordel, fordi det er os, der kender vores borgere, og vi samarbejder med dem, der ellers kommer i hjemmet, sagde hun.

Hun fortalte også om, hvordan de havde haft fokus på at anrette maden kreativt og indbydende, også selvom borgeren måske kun havde en skive hamburgerryg i køleskabet – så kunne den i det mindste foldes, som hun sagde.

- En helt almindelig samtale med borgeren kan også give indsigter. Vi kan spørge ind til, hvad de får spist i løbet af dagen, og hvad vi evt. kan gøre for, at de får vægtøgning. Er det den rigtige mad, de får? Kan de tygge den? Dialogen er vigtig. Der skal ikke sættes ind ved morgenmaden, hvis borgeren først står op kl. 11, sagde Mille Korsgaard Ziethen.

Nemt at gøre det rigtige

I løbet af dagen fik deltagerne idéer til kost til småtspisende fra køkkenleder på Hørup Plejecenter Viola Svane Jonsson, en repræsentant fra Mediq fortalte om deres løsninger med ernæringsdrikke og berigelsesprodukter, og der var besøg fra Det Danske Madhus, der kunne fortælle om deres tilbud til borgerne.

Sidstnævnte kunne desuden fortælle, at karbonader med stuvede ærter og kartofler er favoritten på menukortet.

De mange oplæg og erfaringer viste, at Sønderborg Kommune er kommet langt med at afprøve og udvikle tiltag til at forebygge underernæring og uplanlagt vægttab hos ældre. Det mente vicedirektør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed Vibeke Rischel.

- Vi har i dag hørt gode eksempler på, hvordan man kan gøre det nemt at gøre det rigtige – fx med skema til korrekt vejning, sagde Vibeke Rischel og fortsatte:

- Vi har været sammen om I sikre hænder i lang tid, og jeg er imponeret over jeres evne til at holde fast og arbejde med forbedringsmetoderne - også under COVID-19. Jeg er vildt imponeret over der, hvor I er nu. I er nået rigtig langt.

Tidlig opsporing

I Sønderborg Kommune danner indsatsen for tidlig opsporing den overordnede paraply for arbejdet. Ernæringsindsatsen er integreret som et af elementerne herunder.

>>> Læs mere om tidlig opsporing og se videoer fra bl.a. Sønderborg Kommune