Af Maria Lillesø Jepsen, kommunikationskonsulent, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

- Godmorgen, vi er på herfra Guldborgsund, lød det fra computerens højtalere.

- Godmorgen til jer, hvor er det dejligt, at I er her. Godmorgen til Holstebro, svarede Bodil Elgaard Andersen, projektleder for I sikre hænder, hvis ansigt popper op på skærmen.

Den 10. maj 2021 blev I sikre hænders læringsseminar 2 kickstartet med en ”godmorgen-runde” hos de 15 kommuner, hvor deltagere fra hver kommune tændte mikrofonen og tjekkede ind på det virtuelle læringsseminar med et ”godmorgen”.

Vicedirektør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Vibeke Rischel, bød velkommen og glædede sig over at høre den positive stemning, der var i hele landet.

- Med I sikre hænder er I meldt ind i en stor familie. Det, I gør, er ret unikt – I arbejder på at gøre det mere sikkert at være borger i jeres kommuner. Ingen lande er nået så langt som Danmark med patientsikkerhed og kvalitet i kommunerne. I skal vide, at der bliver kigget på jer internationalt. Andre vil lære af jer, sagde Vibeke Rischel.

>>> Vær med til at markere Hvad er vigtigt for dig?-dagen d. 9. juni


Vedholdenhed betaler sig
For at give inspiration til arbejdet med I sikre hænder delte tidligere deltagere deres erfaringer og bedste råd på læringsseminaret.

- Investeringen på lang sigt kan helt sikkert betale sig. Jeg har set, hvilke resultater det kan skabe, og hvordan det kommer borgeren til gode. Vi skal bide os fast – særligt de første to år, hvor vi har mulighed for at lære af hinanden, så vi kan høste effekterne, sagde Susanne Ormstrup, der tidligere har arbejdet med I sikre hænder i Greve Kommune, men som nu er sundheds- og ældrechef i Vallensbæk Kommune.

Det vedvarende og tålmodige fokus var også et af rådene fra Jeanette Flatau, der er teamleder for et udkørende team i Frederiksberg kommune

- Det kræver, at der skal være et løbende fokus, og at man bliver holdt til ilden, så det ikke går i glemmebogen, siger Jeanette Flatau.

- Supergodt oplæg og dejligt med borgernære eksempler. Tak for gode input og inspiration til arbejdet, skrev en deltager fra Ringsted Kommune.

>>> Se videoen, hvor de usynlige bakterier bliver synlige

Nyhedsbrev

Vil du modtage nyheder fra I sikre hænder direkte i indbakken? Eller kender du nogen, der kan have glæde af det?

Så del dette link med dem, så de kan følge forbedringsarbejdet i I sikre hænder og blive opdateret med de seneste succeser, idéer og tiltag i kommunerne.

>>> Tilmelding til nyhedsbrev

Motivation, sparring og sammenhold var nøgleord
På programmet for læringsseminaret stod der blandt andet data og PDSA, og hvordan det bruges i forbedringsarbejdet.

- Det går egentlig ganske godt. Vi har fundet nogle overraskende udfordringer undervejs, som vi er ved at løse og justere. På billedet er vi så begejstrede, fordi det er dejligt at se, at vi er på rette vej, sagde Team Lützensvej fra Slagelse Kommune.

- Et enkelt ord fra datanørden, der er meget begejstret. Flere har sagt: Vi er så glade for, at vi har opdaget, at data ikke er så kedeligt, som vi troede, det var. Mit faglige liv er fuldendt, siger Liv Nørregaard Skøtt, der er projektchef hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

At dele viden og erfaringer kommunerne imellem fyldte også en del på skemaet, da det kan medvirke til fremdrift og nye afprøvninger. Det gennemgående for dagene var kommunernes evne til at dele deres udfordringer og sparre om metoder til at løse den fælles patientsikkerhedsopgave, som kommunerne står overfor.

- Det har været godt at høre de andres energi, og at vi alle er på rette vej, sagde Gribskov Kommune i den afsluttende tilbagemelding.

- Det var rigtig godt at høre, at andre bøvler med det samme, som vi gør, sagde Holstebro Kommune.

- Det var skønt at høre fra jer andre kommuner, og hvordan det står til hos jer og blive inspireret. Vi glæder os til at få fif og ideer fra jer alle sammen, var beskeden fra Vesthimmerlands Kommune.

Engagerede ledere
I det andet virtuelle grupperum var lederne samlet til ledersession om, og hvordan man som leder kan være med til at understøtte forbedringsarbejdet.

- Ledelsen har et kæmpe ansvar i forhold til at forandre. Vi skal skabe retning, lede og initiere. Man skal have vedholdenhed – også når man dykker en gang imellem, sagde en leder fra Vallensbæk Kommune.

Det har virkelig været givende at høre om de andre kommuner, og at vi ikke er alene, men at der er flere, der sidder med samme udfordringer.

Slagelse Kommune

Under sessionen delte lederne fra kommunerne deres bedste tips.

- Vores staldtip er, at vi som ledere skal være tæt på. Tæt på processen, tæt på medarbejderne, på alle niveauer. Og at vi gør det tydeligt, hvor højt projektet bliver prioriteret, sagde en af lederne fra Ballerup Kommune.

- Tusind tak for det engagement, der har være i drøftelserne, sagde PS!-vicedirektør Vibeke Rischel.

>>> Læs, hvordan medicin kan påvirke de ældres livskvalitet


Klapsalver og på gensyn
Inden kommunerne skiltes ad, delte de deres plan for det videre arbejde med I sikre hænder, og hvad de tager med sig fra læringsseminaret.

- Tak for gode dage. Det har været lærerige dage. Vi skal have udarbejdet en langsigtet plan. Det er godt at få sat en proces i gang, sagde Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det har været nogle meget inspirerende dage, og vi er blevet mere skarpe på vores arbejde. Det har virkelig været givende at høre om de andre kommuner, og at vi ikke er alene, men at der er flere, der sidder med samme udfordringer, sagde Slagelse Kommune.

Ved seminarets afslutning stod det klart, at kommunerne hver især har noget konkret af arbejde videre med, inden konsulenter tilknyttet forbedringsprogrammet besøger kommunerne i sensommeren 2021. Læringsseminar 2 sluttede med mikrofonerne åbne og en fælles klapsalve.

- Vi er vildt imponerede over jer, og hvor langt I er nået med de udfordringer, der har været i forhold til corona. Vi ret fortrøstningsfulde, sagde Vibeke Rischel.

Næste læringsseminar finder sted den 29.-30. september 2021 på Hotel Scandic i Kolding

Fra Team Lützensvej i Slagelse Kommune: ”Vi gennemgår vores PDSA, som vi er ret begejstrede for, som det tydeligt kan ses på vores kære sygeplejerske.”

Deltagerne blev bedt om at sende billeder af dem selv undervejs på læringsseminaret, da det foregik virtuelt. Her er kommunernes indsendte billeder.